Роль електрофізичних явищ у процесах змочування та контактної взаємодії керамічних матеріалів на основі оксидів олова та цирконію з металевими розплавами - Дуров, О.В.; Сидоренко, Т.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2018)
Досліджено вплив електричного струму на змочування кераміки на основі діоксиду олова в різних умовах (у повітрі) розплавами срібла та Ag—Cu, а також кераміки ZrO₂ (у вакуумі) розплавами міді, нікелю та сплавами на їх основі. Показано, що електричний струм покращує змочування кераміки. Вивчено залежність кінетики процесу розтікання в системах кераміка— металевий розплав від сили струму та часу витримки. Исследовано влияние электрического тока на смачивание керамики на основе диоксида олова в различных условиях (в воздухе) расплавами серебра и Ag—Cu, а также ZrO₂-керамики (в вакууме) расплавами меди, никеля и сплавами на их основе. Показано, что электрический ток улучшает смачивание оксидной керамики. Изучена зависимость кинетики растекания в системах керамика—металлический расплав от силы тока и времени выдержки. The effect of electric current on wetting in various conditions of tin dioxide ceramics (in air) with silver melts and ZrO₂-ceramics (in vacuum) with copper and nickel melts and with their alloys were investigated. It has been shown that electrical current improves the wetting of oxide ceramics. The dependence of the spreading kinetics in the ceramics—metal melt systems on the current strength and holding time were studied.