Взаємодія в сплавах системи Ce—Ni—Sn - Пастушенко, К.Ю.; Судавцова, В.С.; Левченко, П.П.; Кудін, В.Г. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2018)
Критично проаналізовано термодинамічні властивості розплавів подвійних систем Ni—Sn, Ce—Ni, Ce—Sn, відомі з літератури. Встановлено найбільш достовірні дані, які було використано для прогнозування аналогічних параметрів для системи Ce—Ni—Sn. Показано, що мінімальна ΔН для розплавів системи Ce—Ni—Sn за температур 1400—1700 К припадає на найтугоплавкішу подвійну сполуку Ce₅—Sn₄. Критически проанализированы термодинамические свойства расплавов двойных систем Ni—Sn, Ce—Ni, Ce—Sn, известные из литературы, установлены наиболее достоверные данные, которые были использованы для прогнозирования аналогичных параметров для системы Ce—Ni—Sn. Показано, что минимум ΔН расплавов системы Ce—Ni—Sn при 1400—1700 К приходится на самое тугоплавкое двойное соединение Ce₅Sn₄. The thermodynamic properties of Ni—Sn, Ce—Ni, Ce—Sn double Ni—Ni systems, known from the literature, have been critically analyzed, and the most reliable data have been used to predict analogous parameters for the Ce—Ni— Sn system. It has been shown that the minimum 2H of the Ce—Ni—Sn system melts at 1400—1700 K falls on the most refractory dual Ce₅—Sn₄ compound.