Фазові перетворення після термічної обробки дисперсного порошку системи ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂—Al₂O₃—СоО - Дуднік, О.В.; Глабай, М.С.; Тищенко, Я.С.; Редько, В.П.; Рубан, О.К. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2018)
Вивчено закономірності зміни фізико-хімічних властивостей дисперсного порошку на основі ZrO₂ системи ZrO₂—Y₂O₃—СеО₂—Al₂O₃—СоО, одержаного комбінованим методом гідротермального синтезу та механічного змішування, після термічної обробки в інтервалі 400—1300 °С. Встановлено, що процес утворення CoAl₂O₄ супроводжується оборотним фазовим перетворенням Т-ZrO₂ → М-ZrO₂. Порошок характеризується високою активністю к спіканню. Одержані дані буде використано для мікроструктурного проектування композитів синього кольору на основі ZrO₂. Изучены закономерности изменения физико-химических свойств дисперсного порошка на основе ZrO₂ системы ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂—Al₂O₃—СоО, полученного комбинированным методом гидро- термального синтеза и механического смешивания, при термической обработке в интервале 400—1300 °С. Установлено, что процесс образования CoAl₂O₄ сопровождается обратимым фазовым превражением Т-ZrO₂ → М-ZrO₂. Порошок характеризуется высокой активностью к спеканию. Полученные данные будут использованы для микроструктурного проектирования композитов синего цвета на основе ZrO₂. The variating of the physico-chemical properties of fine-grained powder based on ZrO₂ in the ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂—Al₂O₃—СоО system, produced by the combined method of hydrothermal synthesis / mechanical mixing with heat treatment in the range from 400 to1300 °C was investigated. It was found that the formation of CoAl₂O₄ was accompanied by a reversible phase transformation of T-ZrO₂ → M-ZrO₂. The powder is characterized by high activity to sintering. The research results will be used for microstructural designing of blue composites based on ZrO₂.