Вплив температури термічної обробки вихідних порошків на ”старіння" композитів системи ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂ - Марек, І.О.; Рубан, О.К.; Редько, В.П.; Даниленко, М.І.; Корній, С.А.; Дуднік, О.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2018)
Досліджено вплив температури термічної обробки вихідного нанокристалічного порошку складу (% (мол.)) 92,5ZrO₂—2,5Y₂O₃—5СеO₂ на прискорене “старіння” спеченого композита системи ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂. Визначено, що на фазовий склад композитів впливає ступінь завершеності фазового перетворення F-ZrO₂ → Т-ZrO₂ у вихідних порошках: кількість М-ZrO₂ збільшується у зразках, які знаходяться на температурних границях фазового перетворення F-ZrO₂ → Т-ZrO₂. Исследовано влияние температуры термической обработки исходного нанокристаллического порошка состава (% (мол.)) 92,5ZrO₂—2,5Y₂O₃—5СеO₂ на ускоренное старение композитов системы ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂. Определено, что на фазовый состав композитов влияет степень завершенности фазового превращения F-ZrO₂ → Т-ZrO₂ в исходных порошках. Вмыст М-ZrO₂ увеличивается в образцах, которые находятся на температурных границах фазового превращения F-ZrO₂ → Т-ZrO₂. The effect of the thermal treatment temperature, of the initial nanocrystalline powder (% (mol)) of 92,5ZrO₂—2,5Y₂O₃—5CeO₂ on the accelerated “aging” of the sintered composites of the ZrO₂—Y₂O₃—CeO₂ system was investigated. It was determined that the phase composition of composites was influenced by the degree of completeness of the F-ZrO₂ → T-ZrO₂ phase transformation in the powders: M-ZrO₂ increases in samples that are on the temperature boundaries of the phase transformation of F-ZrO₂ → T-ZrO₂.