Сучасні рейкові сталі і можливості ЕШП (Огляд). Повідомлення 1. Умови експлуатації рейок та їх дефекти - Медовар, Л.Б.; Стовпченко, Г.П.; Полішко, Г.О.; Педченко, Є.О.; Зайцев, В.А. (Современная электрометаллургия, 2018)
Зроблено огляд тенденцій розвитку залізничного транспорту і пов’язаних з ними змін умов експлуатації та виникнення дефектів, що скорочують строк служби рейок. Зростання швидкості руху пасажирських потягів і збільшення навантаження на вісь при перевезенні вантажу вимагає покращення якості рейок і властивостей сталей, з яких їх виробляють. Збільшення інтенсивності знакоперемінних контактних навантажень, нагрів при тривалому гальмуванні та корозійні фактори викликають пошкодження рейок. Більшість дефектів рейок, що призводять до виходу їх з ладу, мають контактно-втомне походження і їх утворення часто пов’язано з металургійною якістю сталі, покращення якої потребує технологічних вдосконалень вздовж всього циклу виробництва рейок. Сделан обзор тенденций развития железнодорожного транспорта и связанных с ними изменений условий эксплуатации и возникновения дефектов, которые сокращают срок службы рельсов. Рост скорости движения пассажирских поездов и увеличение нагрузки на ось при перевозке грузов требует улучшения качества рельсов и свойств сталей, из которых их производят. Увеличение интенсивности знакопеременных контактных нагрузок, нагрев при длительном торможении и коррозионные факто ры вызывают появление повреждения рельсов. Review is made about the tendencies of development of railway transport and changes, due to them, in service conditions and occurrence of defects, which decrease the rail service life. Growth in movement speed of passenger trains and increase in load to axle requires the improvement of rail quality and properties of steels from which they are manufactured. The increase in intensity of alternating contact loads, heating in long-time braking and corrosion factors cause the rails damage. Most of rail defects, leading to coming out of order, have the contact-fatigue origin and their formation is often connected with a metallurgical quality of steel, the improvement of which requires the technological updating of all the rail production cycle.