Вплив добавки Y₂O₃ на структуроутворення та властивості композиційних матеріалів на основі AlN–SiC - Сербенюк, Т.Б.; Пріхна, Т.О.; Свердун, В.Б.; Свердун, Н.В.; Мощіль, В.Є.; Осташ, О.П.; Василів, Б.Д.; Василів, Б.Д.; Ковиляєв, В.В.; Часник, В.І. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Представлено результати досліджень міцності під час згинання та об’ємного електричного опору композиційних матеріалів на основі AlN–SiC з добавками 2–6 % (за масою) Y₂O₃. Показано, що при збільшенні у шихті вмісту Y₂O₃ від 2 до 6 % (за масою) інтенсифікується ущільнення композитів, підвищується їх електричний опір від (1,4–5,4)∙10⁶ до (1,8–5,94)∙10⁷ Ом∙см (при 20 °С), який при підвищенні температури знижується по експоненті і при 800 °С для всіх композитів становить (5–6)∙10⁴ Ом∙см. Встановлено, що матеріали з меншим вмістом Y₂O₃ мають дещо більше значення межі міцності під час згинання, а саме 110 МПа. Представлены результаты исследований прочности при изгибе и удельного объемного электрического сопротивления композиционных материалов, полученных на основе AlN–SiC с добавками 2–6 % (по массе) Y₂O₃. Показано, что при увеличении от 2 до 6 % (по массе) Y₂O₃ в шихте интенсифицируется процесс уплотнения композитов и увеличивается удельное электрическое сопротивление от (1,4–5,4)·10⁶ до (1,8–5,94)·10⁷ Ом·см (при 20 ° С), которое при повышении температуры снижается экспоненциально и при 800 °С для всех композитов составляет (5–6)·10⁴ Ом·см. Установлено, что материалы с меньшим содержанием Y₂O₃ имеют большее значение предела прочности, а именно 110 МПа. This paper presents the results of research strength during flexion and specific volumetric electric resistance of composite materials made from AlN–SiC with the addition of 2–6 wt % Y₂O₃. It was determined that an increase of 2 to 6 wt % Y₂O₃ in charge composite intensified process of consolidation and increased resistivity of (1,4–5,4)·10⁶ to (1,8–5,94)·10⁷Ohm·cm (at 20 °C), which in the temperature decreases exponentially and at 800 °C for all of composites (5–6)·10⁴ Ohmcm. Established that materials with lower Y₂O₃ content are higher strength value, namely 110 MPa.