Структурний стан та властивості нітридних покриттів на основі високоентропійного сплаву Ti₃₀Zr₂₅Nb₂₀Hf₁₅Ta₁₀Y₅ - Горбань, В.Ф.; Андреєв, А.О.; Карпець, М.В.; Столбовий, В.А.; Канцир, О.В.; Рокицька, О.А.; Бужинець, О.І. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Встановлено закономірності формування нітридних покриттів на основі високоентропійного багатокомпонентного сплаву Ti₃₀Zr₂₅Nb₂₀Hf₁₅Ta₁₀Y₅ у вихідному стані без азоту і в азоті. Вихідний матеріал сплаву – твердий розчин на основі ОЦК-ґратки. При подальшому напиленні зразків в атмосфері з різним вмістом азоту формується покриття на основі ГЦК-ґратки. При оптимальних умовах напилення нітридне покриття на основі високоентропійного багатокомпонентного сплаву має твердість на рівні 50 ГПа і приведений модуль пружності 350 ГПа. Установлены закономерности формирования нитридных покрытий на основе высокоэнтропийного многокомпонентного сплава Ti₃₀Zr₂₅Nb₂₀Hf₁₅Ta₁₀Y₅ в исходном состоянии без азота и в азоте. Исходный материал сплава – твердый раствор на основе ОЦК-решетки. При дальнейшем напилении образцов в атмосфере с разным содержанием азота, формируется покрытие на основе ГЦК-решетки. При оптимальных условиях напыления, нитридное покрытие на основе высокоэнтропийного многокомпонентного сплава имеет твердость на уровне 50 ГПа и приведенный модуль упругости 350 ГПа. The regularities of formation of nitride coatings based multicomponent highentropy alloy Ti₃₀Zr₂₅Nb₂₀Hf₁₅Ta₁₀Y₅ in the initial state without nitrogen and nitrogen. The raw material alloy – based solid solution BCC-lattice. With further deposition samples with different atmospheric nitrogen formed coating based on FCC-lattice. Under optimal conditions, spraying, coating nitride – based wind farm has a hardness of 50 GPa and adjusted modulus 350 GPa.