Територіальна організація українського соціуму і проблема кордонів - Литвин, В. (Регіональна історія України, 2015)
У статті, присвяченій проблемам територіального облаштування українського соціуму і оптимізації "кордонної стратегії", автор репрезентує власне бачення децентралізації як найбільш
прийнятної моделі демократизації управлінської системи. У фокусі
уваги – перекоси і деформації, що виникли як внаслідок тривалої без-
державності й розчленованості українських земель, так і в результаті
суб'єктивних прорахунків центральної та місцевих владних структур. В статье, посвященной проблемам территориального обустройства украинского социума и оптимизации "пограничной стратегии", автор представляет собственное видение
децентрализации как наиболее приемлемой модели демократизации
управленческой системы. В фокусе внимания – перекосы и деформации, возникшие как вследствие длительной безгосударственности
и расчленения украинских земель, так и в результате субъективных
просчетов центральных и местных властных структур. The article is devoted to the problems of territorial
organization of Ukrainian society and optimization of “borderland
strategy”. The author proposes his own view on decentralization as the
most compatible model of democratization of state management system.
The main attention is paid to the deformations which are the result of long
non-state period of Ukrainian history as well as the subjective mistakes
of central and local authorities.