Джерела особового походження про міське культурне довкілля Правобережної України кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. - Прищепа, О. (Регіональна історія України, 2015)
У статті подається критичний аналіз джерел особового походження (мемуарів, щоденників, автобіографій, епістолярію), який дозволяє поглянути на творення культурного довкілля повітових міст та містечок Правобережної України доби Російської імперії очима пересічних містян, мандрівників чи то службових осіб. В залежності від рівня освіти, соціальної стратифікації, етнорелігійної приналежності їх авторів, а головне – від специфіки політичної кон'юнктури, міське культурне довкілля Правобережжя не виглядає як єдине ціле, а як чи то польське, чи то російське. Його українська культурна складова починає набувати зримих обрисів на рубежі ХІХ–ХХ ст. В статье представлен критический анализ источников личного происхождения (мемуаров, дневников, автобиографий, эпистолярия), что позволяет взглянуть на формирование образовательно-культурной среды уездных городов и местечек Правобережной Украины периода Российской империи глазами горожан, путешественников, служебных лиц. В зависимости от уровня образования, социальной стратификации, этнорелигиозной принадлежности их авторов, а главное – от специфики политической конъюнктуры, городская культурная среда Правобережья не выглядела как нечто целостное, а как либо польская, либо российская. Ее украинская культурная составляющая начинает приобретать зримые очертания на рубеже ХІХ–ХХ вв. This article critically analyses the sources of personal origins (memoirs, dairies, autobiographies, epistles), and thus enables examination from the point of view of town citizens, travellers and public servants of the creation of cultural environment of provincial (povitovi) cities and towns of the Right-Bank Ukraine of the Russian Empire period. Depending on the level of education, social stratification, ethnic and religious background of the authors, and most importantly, depending on which imperial period was examined, city cultural environment of the Right-Bank Ukraine does not appear to be an integral part of either Polish or Russian origin. Its Ukrainian cultural component grows more distinctive on the edge of the 19th – the 20th cc.