До передісторії вітчизняної історичної урбаністики: містознавство у багатотомній «Історії міст і сіл Української РСР» - Черняхівська, О. (Регіональна історія України, 2015)
У статті йдеться про обставини виникнення задуму
й методологічні засади підготовки масштабного республіканського
проекту – «Історії міст і сіл Української РСР» у 26-ти томах (1962–1974).
Особлива увага звертається на висвітлення у багатотомнику містознавчої проблематики з характерним для радянського марксистсько-ленінського дискурсу наголосом на пожовтневій історії, соціально-класових й соціально-економічних характеристиках вітчизняного міста
радянської доби. Зауважується, що водночас видання дало потужний
поштовх розвиткові української історичної урбаністики. В статье идет речь об обстоятельствах возникновения идеи и методологических принципах подготовки масштабного республиканского проекта – "Истории городов и
сел Украинской ССР" в 26-ти томах (1962–1974). Особое внимание
обращено на освещение в многотомнике городоведческой проблематики с характерным для марксистско-ленинского дискурса ударением на революционной истории, социально-классовых и социально-экономических характеристиках отечественного города
советского периода. Отмечается, что, вместе с тем, издание дало
мощный толчок развитию украинской исторической урбанистики. The article deals with the circumstances
of origin of the idea and methodological basis of preparation of massive republican
project «The History of Cities and Villages of the Ukrainian SSR»
in 26 volumes (1962–1974). Special attention is paid to the project’s interpretation
of urban science with typical for Soviet Marxist-Leninist discourse
emphasis on post-revolution history, socio-class and socio-economic
characteristics of Ukrainian city in Soviet period. It is noted that
«The History of Cities and Villages of the Ukrainian SSR» gave huge impulse
to development of Ukrainian historic urban science.