Українське Придунав’я: етносоціокультурний ландшафт - Верховцева, І.; Луньова, О. (Регіональна історія України, 2016)
Вивчено й етапізовано процес етносоціокультурних змін в Українському Придунав’ї, що є частиною Одещини. Особливу увагу приділено соціокультурним змінам, радикальним за змістом, датованим ХІХ – початком ХХ ст. Презентовано нові акценти в оцінці політики переселення періоду Другої світової війни та у повоєнний час. Акцентовано на домінуванні українців в регіоні. Изучен и этапизирован процесс этносоциокультурных изменений в Украинском Придунавье, являющемся частью Одесщины. Особое внимание уделено социокультурным изменениям, радикальным по содержанию, датированным ХІХ – началом ХХ в. Завизированы новые акценты в оценке политики переселения периода Второй мировой войны и послевоенного времени. Акцентировано на доминировании украинцев в регионе. Learned and staged process etnosocialcultures changes in the Ukrainian Danubean region, which part is of the Odessa region. Particular attention is paid to socio-cultural changes, radical in content, dated 19 - early 20th century. It endorsed the new emphasis in the evaluation of the resettlement policy of the Second World War and in the postwar period. It is accented on prevailing of Ukrainians in a region.