Межиріччя Дунаю та Дністра у вимірі геополітики - Филипенко, А. (Регіональна історія України, 2016)
Проаналізовано історичну ретроспективу Дунай-Дністровського межиріччя. Приділено увагу історії означених територій періоду двох світових війн: заявлено зміст геополітичних інтересів воюючих країн у відношенні регіону. Акцентовано причини уваги ЄС до Придунав’я. Розкрито зміст Стратегії ЄС щодо Дунай-Дністровського межиріччя на сучасному етапі. Проанализирована историческая ретроспектива Дунай-Днестровского междуречья. Уделено внимание истории обозначенных территорий периода двух мировых войн: заявлено содержание геополитических интересов воюющих стран в отношении региона. Акцентированы причины внимания ЕС к Придунавью. Раскрыто содержание Стратегии ЕС в отношении Дунай-Днестровского междуречья на современном этапе. It analyzes the historical retrospective of the lowland between the Danube and the Dniester rivers. Attention is paid to the history of the designated areas in period of two World Wars: stated content of the geopolitical interests of the belligerent countries for the region. Accented attention to the reasons for the EU Danube. The content of the EU Strategy for the Danube-Dniester Lowlands at the present stage.