Суверенітет vs імперія: методологія осмислення неспівмірності української і російської "кордонних стратегій" - Верменич, Я. (Регіональна історія України, 2016)
У статті автор намагається знайти відповідь на питання: що означають
кордони, які утворилися в процесі розпаду СРСР, в системі стратегічних пріоритетів Російської Федерації, з одного боку, і держави Україна, з другого.
Головний акцент зроблено на загрозах національному суверенітету і політичній суб’єктності України, які спричинені імперськими амбіціями кремлівських політиків та розв'язаною ними “гібридною війною” на Донбасі. В статье автор пытается найти ответ на вопрос: что означают границы, которые образовались в процессе распада СССР в системе стратегических приоритетов Российской Федерации, с одной стороны, и государства
Украина, с другой. Главный акцент сделан на угрозах национальному суверенитету и политической субъектности Украины, которые обусловлены
имперскими амбициями кремлевских политиков и развязанной ими “гибридной войной” на Донбассе. The author tries to answer the question: what does the boundaries, established
in the process of disintegration of the USSR, mean in the of strategic priorities of
Russian Federation, on the one hand, and Ukraine, on the other. The main emphasis
is made on the threats to national sovereignty and political subjectivity of
Ukraine, which are caused by the imperial ambitions of Kremlin’s politicians and
the unleashing of a “hybrid war” in Donbas.