Функціональність поняття "пограниччя" як сучасної категорії світосприйняття - Сухомлинов, О. (Регіональна історія України, 2016)
Культурні моделі пограниччя вирізняються неабиякою релятивністю й високим рівнем культурної та мовної інтерференції, що пояснюється спільною історією, а також досвідом сусідського буття на спільних територіях. За таких
умов відбувається формування спільної пограничної етнокультурної моделі,
де антиномія "центр – периферія" пом’якшується категорією пограничності. Культурные модели пограничья
характеризуются высоким уровнем релятивности, культурной и языковой
интерференцией, что обусловлено общей историей, а также опытом совместного проживания на общих территориях. При таких условиях происходит формирование общей пограничной этнокультурной модели, где антиномия "центр – периферия" смягчается категорией пограничности. Cultural models of borderlands are characterized
by a high level of relativity, cultural and linguistic interference that is caused by
a common history, as well as the experience of living together in the common
areas. Under these conditions, the formation of a common border ethno-cultural
model where the antinomy "center - periphery" category softened marginal areas.