Кордони Гетьманщини у ХVІІІ ст. в картографічному та територіальному вимірах - Гуржій, О. (Регіональна історія України, 2016)
У статті за допомогою методологічного інструментарію історичної картографії розглядається проблема формування кордонів етнічних українських земель у ХVІІІ ст. Акцент зроблено на історичних аспектах суспільних,
політичних та територіальних реформувань царського уряду, які були спрямовані на обмеження автономного статусу Гетьманщини та соціальних прав українців. В статье с помощью методологического
инструментария исторической картографии рассматривается проблема
формирования границ этнических украинских земель в ХVІІІ в. Акцент сделан на исторических аспектах общественных, политических и территориальных реформ царского правительства, ориентированных на нивелирование автономного статуса Гетманщины и социальных прав украинцев. In the article with the
help of historical cartography author deals with the problem of shaping the
boundaries of ethnic Ukrainian lands in the XVIII century. Attention is focused
on the historical aspects of social, political and territorial reforms of the tsarist
government, aimed at leveling the autonomous status of the Cossack Hetmanate
and social rights of Ukrainians.