Люди в мономістах Донбасу: комірці та роби - Водотика, Т.; Кузіна, К. (Регіональна історія України, 2017)
Авторки аналізують динаміку трансформацій кількісного та якісного складу населення мономіст Донбасу упродовж другої половини ХІХ – початку ХХІ ст. Проаналізовано рівні коливання населення мономіст. Показано, які соціальні групи формувались у специфічному просторі міста, життя якого зосереджено на виробництві. Зроблено спробу проаналізувати специфіку взаємодії цих груп. Авторы анализируют динамику трансформаций количественного и качественного состава населения моногородов Донбасса на протяжении второй половины XIX – начала XXI века. Проанализированы уровни колебания урбанизации моногородов. Показано, какие социальные группы формировались в специфическом пространстве города, жизнь которого сосредоточено на производстве. Сделана попытка проанализировать специфику взаимодействия этих групп. Authors are analyzing the dynamics of the quantitative and qualitative transformations of the population of Donbas monocities during the second half of the nineteenth and early twenty-first centuries. The level variations of the population of monotowns are analyzed. It is shown which social groups were formed in the specific area of the city, whose life is concentrated on production. An attempt was made to analyze the specifics of the interaction of these groups.