Процессы сорбции - десорбции в системе Cr(VI) - кальцинированныйZn/Al-гидроталькит - Пузырная, Л.Н.; Яцик, Б.П.; Пшинко, Г.Н.; Косоруков, А.А. (Химия и технология воды, 2016)
Исследованы процессы сорбции – десорбции Cr(VI) на модельных и природных водах кальцинированной формой Zn/Al-гидроталькита. Установлено, что по эффективности десорбции Cr(VI) из сорбента реагенты располагаются в ряду: (NaOH:Na₂CO₃ ) > NaOH > Na₂CO₃ ≥ H₂SO₄ . Кальцинированный Zn/Al-гидроталькит предложен для концентрирования Cr(VI) и его спектрофотометрического определения в природных водах. Досліджено процеси сорбції – десорбції Cr(VI) у модельних та природних водах на кальцинованій формі Zn/Al-гідроталькіту. Встановлено, що за ефективністю десорбції Cr(VI) з досліджуваного сорбенту реагенти розташовуються в ряд: (NaOH : Na₂CO₃) > NaOH > Na₂CO₃ ≥ H₂SO₄. Zn/Al-гідроталькіт запропоновано для концентрування Cr(VI) та подальшого його спектрофотометричного визначення в природних водах. The processes of sorption – desorption of Cr(VI) in model and natural waters of calcined Zn/Al-hydrotalcite investigated. It has been established that efficiency of desorption Cr (VI) with the sorbent reagent can be arranged in series: (NaOH:Na₂CO₃) > NaOH > Na₂CO₃ ≥ H₂SO₄. Proposed concentration Cr(VI) on calcined Zn/Al-hydrotalcite and its further spectrophotometric determination in natural waters.