Использование ферроцианидного Zn/Al-гидроталькита для сорбционного концентрирования и радиометрического определения ¹³⁷Cs в водах - Пшинко, Г.Н.; Федорова, В.М.; Кобец, С.А.; Косоруков, А.А. (Химия и технология воды, 2016)
Предложен сорбент на основе Zn/Al-гидроталькита, интеркалированног о гексацианоферрат (II)-ионами, для концентрирования ¹³⁷Cs и дальнейшего его радиометрического определения в природных водах. Установлены параметры оптимального сорбционного извлечения радиоцезия в статических условиях из вод и прямого радиометрического измерения. Показана перспективность использования ферроцианидного сорбента в аналитических схемах концентрирования ¹³⁷Cs из вод с высоким солевым фоном. Запропоновано сорбент на основі Zn/Al-гідроталькіту, інтеркальованого гексаціаноферрат (II)-іонами, для концентрування ¹³⁷Cs і подальшого його радіометричного визначення у природних водах. Встановлені параметри оптимального сорбційного вилучення радіоцезію із вод у статичних умовах і прямого радіометричного вимірювання. Показана перспективність використання ферроціанідного сорбенту в аналітичних схемах концентрування ¹³⁷Cs із вод з високим сольовим фоном. Sorbent based on Zn/Al-hydrotalcite intercalated by hexacyanoferrate (II)-ions was proposed for ¹³⁷Cs pre-concentration with it further radiometric determination in natural waters. The optimal parameters of radiocesium sorption in static conditions and of direct radiometric measurement were determined. It is shown that ferrocyanide sorbent can be use of in analytical schemes of ¹³⁷Cs pre-concentration from waters with high salinity.