Руралізм як світогляд та ідейна течія: історичний вимір - Павлов, О. (Регіональна історія України, 2018)
У статті подано руралізм як світогляд та ідейну течію у історичному
вимірі. Визначено місце руралізму в системі руралістичних знань, розкрито його сутність, простежено еволюцію поглядів на сільськогосподарську працю, село та селянство мислителів, до яких крім наукової
еліти віднесено і відомих письменників. Висвітлено прояв руралізму в
Україні на тлі сучасного стану руральності. В статье представлен рурализм как мировоззрение и идейное течение в историческом измерении. Определено
место рурализма в системе руралистичних знаний, раскрыта его сущность, прослежена эволюция взглядов на сельскохозяйственный труд, село
и крестьянство мыслителей, к которым кроме научной элиты отнесены и
известные писатели. Освещено проявление рурализма в Украине на фоне
современного состояния руральности. The article presents ruralism as a world outlook and
ideological opinion in the historical dimension. The place of rularism in the
system of ruralistic knowledge is determined, its essence is revealed, the
evolution of views on agricultural labor, the village and the peasantry of
thinkers is traced, to which, in addition to the scientific elite, are well-known
writers. The manifestation of ruralism in Ukraine is highlighted against the
background of the current state of rularity.