Фундатор української географічної науки: Степан Рудницький — людина й учений - Рубльов, О. (Регіональна історія України, 2018)
У статті реконструйовано просопографічний портрет засновника вітчизняної географічної науки — академіка Всеукраїнської Академії наук Степана Рудницького. Проаналізовано умови створення й перші роки діяльності Українського науково-дослідного інституту географії та картографії у Харкові, який очолював учений. Відтворено «репресивні» біографії видатного географа та його найближчих учнів та послідовників. В статье реконструировано просопографичний портрет основателя отечественной географической науки — академика Всеукраинской Академии наук Степана Рудницкого. Проанализированы условия создания и первые годы деятельности Украинского научно-исследовательского института географии и картографии в Харькове, который возглавлял ученый. Воспроизведены «репрессивные» биографии выдающегося географа и его ближайших учеников и последователей. The article reconstructs a prosopographic portrait of the founder of national geography — a member of All Ukrainian Academy of Sciences Stepan Rudnytskyi. The article analyzes the circumstances of establishing and first years of work of Ukrainian Research Іnstitute of Geography and Cartography in Kharkiv that was led by the scholar. The author reconstructs «repressive» biographies of the great geographer and his closest mentees and followers.