100-річний ювілей нереалізованої ідеї: концепція "Балто-Чорноморського союзу" в працях Степана Рудницького і сучасні перспективи - Ковалевська, О. (Регіональна історія України, 2018)
У статті проаналізовано передумови, які викликали необхідність
розробки концепції співпраці різних країн Балтійсько-Чорноморського
регіону на початку ХХ ст. Розглянуто основні ідеї «Балтійсько-Понтійської
федерації», викладені і розвинуті у низці праць Степана Рудницького.
Обґрунтовано особливості позиції вченого щодо включення одних і виключення інших країн до складу союзу. Окреслено основні перспективи
імовірності розвитку співпраці в межах регіону у майбутньому. В статье проанализированы предпосылки, которые вызвали необходимость разработки концепции
сотрудничества разных стран Балтийско-Черноморского региона в начале
ХХ ст. Рассмотрены основные идеи «Балтийско-Понтийской федерации»,
изложенные в работах Степана Рудницкого. Обоснованы особенности
позиции ученого относительно включения одних и исключения других
стран в состав союза. Намечены основные перспективы возможного
сотрудничества в рамках региона в будущем. The article analyzes the preconditions that caused the
necessity of developing a concept of cooperation between the Baltic Sea and the
Black Sea region at the beginning of the 20th century. The author considered
the main ideas of the Baltic-Pontic Federation, described and developed in a
number of works by Stepan Rudnytsky. She substantiated the peculiarities of
the position of the scientist regarding the inclusion of some and the exclusion of
other countries in the union. She also outlined the main prospects for the
development of cooperation within the region in the future.