Биосорбция прокаина на биологически активном угле - Корж, Е.А.; Клименко, Н.А.; Смолин, С.К.; Решетняк, Л.Р. (Химия и технология воды, 2016)
Изучена динамика биосорбционной очистки воды от прокаина адаптированной биомассой активного ила, иммобилизованного на активном угле. Наибольшая константа скорости биодеструкции прокаина (0,151 ч⁻¹) суспендированной адаптированной биомассой наблюдается при концентрации вещества 100 мг/дм³. При биосорбционном извлечении прокаина на активном угле в условиях перемешивания константы скорости биодеструкции возрастают в два – пять раз по сравнению с суспендированной биомассой. Адаптированная биопленка заметно продлевает срок службы слоя угля по сравнению со стихийно формирующейся биопленкой за счет более высокой деструктивной активности. Вивчено динаміку біосорбційного очищення води від прокаїну адаптованої біомасою активного мулу, іммобілізованої на активному вугіллі. Найбільша константа швидкості біодеструкції прокаїну суспендованою біомасою спостерігається при концентрації речовини 100 мг/дм³. При біосорбційному вилученні прокаїну на активному вугіллі в умовах перемішування константи швидкості біодеструкції зростають в два – п'ять разів у порівнянні з суспендованою біомасою. Адаптована біоплівка помітно подовжує термін служби шару вугілля у порівнянні з біоплівкою, що формується стихійно, за рахунок більш високої деструктивної активності. Dynamics of biosorptional water purification from procaine by adapted biomass of active sludge immobilized on activated carbon was studied. Maximal rate constant of procaine biodegradation by suspended biomass was observed at 100 mg/dm³ concentration of substance. Biodegradation rate constants of biosorptional extraction of procaine on activated carbon under stirring increased in 2 – 5 times at compare with suspended biomass. Adapted biofilm noticeably extends lifetime of activated carbon layer at compare with spontaneously emerging biofilm due to higher destructive activity.