Влияние микробных ПАВ Nocardia vaccinii IMB B-7405 на деструкцию нефти в воде - Пирог, Т.П.; Панасюк, Е.В.; Панасюк, Е.В. (Химия и технология воды, 2016)
Исследовали степень разложения нефти, а также комплексных с тяжелыми металлами нефтяных загрязнений в воде в присутствии микробных ПАВ Nocardia vaccinii ІМВ В-7405. Деструкция нефти (2,6 – 6,0 г/дм³) в воде через 25 – 30 сут после обработки постферментационной культуральной жидкостью (5 – 10 объем. %), содержащей ПАВ, составляла 76 – 94%. Досліджено ступінь розкладання нафти, а також комплексних з важкими металами нафтових забруднень у воді за присутності ПАР Nocardia vaccinii ІМВ В-7405. Деструкція нафти (2,6 – 6,0 г/дм³) у воді через 25 – 30 діб після обробки постферментаційною культуральною рідиною (5 – 10 об'єм. %), що містить поверхнево-активні речовини, становила 76 – 94%. The degree of oil degradation, as well as complex oil pollution with heavy metal in water in the presence of Nocardia vaccinii ІMV B-7405 biosurfactants was studied. The destruction of crude oil (2,6 – 6,0 g/L) in water) at 25 – 30 days after treatment with the post-fermentative culture liquid (5 – 10% v/v) containing biosurfactant was 76 – 94%.