Про стратегічні пріоритети вимірювання публікаційної та видавничої активності в науковій діяльності - Котляревський, Я.В.; Радченко, А.І.; Мельников, О.В.; Семенюк, Е.П. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Розглянуто проблемні питання коректного застосування наукометричного інструментарію в контексті розвитку національної фахової періодики.
Проблематика. Нині вимірювання публікаційної активності в науковій діяльності та створення для цього системи
ефективних показників потребує якнайширшого фахового обговорення й удосконалення.
Мета. Оприлюднення пропозицій щодо формування стратегічних пріоритетів оцінювання наукової впливовості
на підставі статистичних та похідних наукометричних зведень щодо публікаційної активності вчених.
Матеріали й методи. Аналітична обробка нормативного забезпечення підвищення ефективності видання наукової періодики в Україні, а також встановлення зв’язку між публікаційною активністю науковців та оцінкою ефективності їхньої діяльності в контексті коректного застосування наукометричних показників.
Результати. Запропоновано використання двовимірного підходу на базі пошуку ефективних засад щодо державного регулювання в частині впровадження дієвого інструментарію аналізу та оцінювання публікаційної і видавничої
діяльності дослідників та наукових установ і навчальних закладів. Сформульовано пропозиції, які враховують потреби формування збалансованого підходу щодо розвитку вітчизняної фахової наукової періодики з метою забезпечення сталого розвитку національної інформаційної сфери.
Висновки. Подальше обговорення ефективного представлення результатів публікаційної діяльності необхідно
продовжувати у контексті підвищення стандартів якості вітчизняної фахової наукової періодики, закладання підвалин коректного оцінювання видавничої продукції та діяльності й побудови відповідних рейтингів. Introduction. The problems of correct use of scientometric tools in the context of the development of domestic professional
periodicals have been discussed.
Problem Statement. Measuring the publication works in scholarly research activity and creating a correct indicator
system for this have been shown to require as wide as possible professional discussion and improvement.
Purpose of this research is to make proposals on the formation of strategic priorities for the assessment of influence of
statistical and derivative scientometric base on the publication activity of researchers.
Materials and Methods. The regulations in order to increase the efficiency of publishing the scholarly research periodicals
in Ukraine have been analyzed. The correlation between the scholarly research activity and the assessment of effectiveness
of their activities have been studied in the context of correct use of scientometric indices.
Results. A 2D approach based on searching for effective principles of state regulation in terms of introduction of effective
tools for analysis and evaluation of publication/publishing activities of researchers, R&D institutions, and educational
institutions has been proposed. The formulated proposals take into account the needs for the formation of a balanced approach
to the development of domestic professional scholarly research periodicals in order to ensure sustainable development
of the national information sphere.
Conclusions. Effective presentation of results of publication activities should be further discussed in the context of
improving the quality standards of domestic professional scholarly research periodicals, underlying the foundations for correct
assessment of publishing products and activities, and making appropriate ratings. Введение. Рассмотрены проблемные вопросы корректного применения наукометрического инструментария в
контексте развития национальной научной периодики.
Проблематика. Показано, что сегодня измерение публикационной активности в научной деятельности и создание корректной системы показателей для этого нуждается в максимально широком профессиональном обсуждении и требует усовершенствования.
Цель. Представление предложений относительно формирования стратегических приоритетов оценивания научной влиятельности на основе статистических и производных от них наукометрических обобщений публикационной активности ученых.
Материалы и методы. Аналитическая обработка нормативного обеспечения повышения эффективности издания научной периодики в Украине, а также определение связи между публикационной активностью ученых и оценкой эффективности их деятельности в контексте корректного применения наукометрических показателей.
Результаты. Предложено использование двумерного подхода на базе поиска эффективных основ государственного регулирования в части внедрения действенного инструментария анализа и оценивания публикационной и издательской деятельности исследователей, научных организаций, учебных заведений. Сформулированы предложения, учитывающие потребности формирования сбалансированного подхода к развитию отечественной научной
периодики с целью обеспечения стабильного развития национальной информационной сферы.
Выводы. Дальнейшее обсуждение эффективного представления результатов публикационной деятельности
необходимо продолжать в контексте повышения стандартов качества отечественной научной периодики, создания
основ корректного оценивания издательской продукции и деятельности, а также формирования соответствующих
рейтингов.