Міжнародно-правові аспекти захисту життя людини у процесі застосування інноваційних біомедичних технологій - Островська, Б.В. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Розвиток інноваційних біомедичних технологій та поширення біомедичних послуг, а також відмінності національних законодавств країн світу загострюють проблеми у галузі фундаментальних прав людини. Дослідження міжнародно-правового регулювання захисту права людини на життя у процесі застосування інноваційних біомедичних технологій визначає наявність важливих та принципових питань у цій сфері, що зумовлює необхідність їх вирішення на основі міжнародного права. Проблематика. Біоетичні проблеми, що виникають у зв'язку з розвитком біомедичних технологій клонування людини, кріоконсервації клітин, тканин, органів та ембріонів людини, отримання ембріональних стовбурових клітин людини, генетичної діагностики, генної інженерії тощо на сьогодні є досить актуальними та дискусійними. Мета. Визначення сучасних загроз і викликів життю людини у процесі застосування інноваційних біомедичних технологій та вирішення їх на основі міжнародного права. Матеріали й методи. На основі діалектичного та системного методу досліджено міжнародно-правове регулювання застосування інноваційних біомедичних технологій та їх співвідношення з правом людини на життя. Результати. Аналіз міжнароднo-правових актів і резолюцій міжнародних організацій (Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Європейського Союзу) свідчить про достатньо високу їх ефективність у подоланні вищезазначених проблем та подальшого запобігання порушень щодо права людини на життя з урахуванням розвитку науки та техніки. Висновки. Наразі існує об'єктивна необхідність уніфікації законодавств різних держав у сфері прав людини й біоетики, а також вироблення загальних норм міжнародного права зобов’язального характеру. Introduction. The development of innovative biomedical technologies and the dissemination of biomedical services, as well as the differences in national legislations of the world countries, aggravate the problems in the field of fundamental human rights. The study of international legal regulations for human right to life protection in the context of applying innovative biomedical technologies defines the existence of important and fundamental issues in this sphere, which determines the necessity of their solution based on the international law. Problem Statement. The actual bioethical problems that arise in connection with development of biomedical technologies for human cloning, cryopreservation of cells, tissues, organs, embryos, and human body, human embryonic stem cells, genetic diagnostics, genetic engineering and so on have been considered. Purpose. The purpose of this research is to define the modern threats and challenges to human life in the context of applying the innovative biomedical technologies and their solution based on the international law. Materials and Methods. Based on the dialectical and systematic method, the international legal regulations for innovative application of biomedical technologies in the context to the human right to life have been studied. Results. The analysis of international legal acts and resolutions of the international organizations (the United Nations, the Council of Europe, the European Union) has shown their high effectiveness in terms of solution of the abovementioned problems and further prevention of violations of human right to life, given the development of science and technology. Conclusions. Currently, there is an objective necessity to harmonize the national legislation of different states in the area of human rights and bioethics, as well as to develop general rules of international law of binding character. Введение. Развитие инновационных биомедицинских технологий и распространения биомедицинских услуг, а также различия национальных законодательств стран мира обостряют проблемы в области фундаментальных прав человека. Исследование международно-правового регулирования защиты права человека на жизнь в процессе применения инновационных биомедицинских технологий определяет наличие важных и принципиальных вопросов в этой сфере, что обуславливает необходимость их решения на основании международного права. Проблематика. Биоэтические проблемы, возникающие в связи с развитием биомедицинских технологий клонирования человека, криоконсервации клеток, тканей, органов и эмбрионов человека, получения эмбриональных стволовых клеток человека, генетической диагностики, генной инженерии и прочее на сегодня достаточно актуальные и дискуссионные. Цель. Определение современных угроз и вызовов жизни человека в процессе применения инновационных биомедицинских технологий и решения их на основании международного права. Материалы и методы. На основании диалектического и системного метода исследовано международно-правовое регулирование применения инновационных биомедицинских технологий и их соотношение с правом человека на жизнь. Результаты. Анализ международно-правовых актов и резолюций международных организаций (Организации Объединённых Наций, Совета Европы, Европейского Союза) свидетельствует о достаточно высокой их эффективности в преодолении вышеуказанных проблем и дальнейшего предотвращения нарушений относительно права человека на жизнь с учетом развития науки и техники. Выводы. Сейчас существует объективная необходимость унификации законодательств разных государств в сфере прав человека и биоэтики, а также выработки общих норм международного права обязывающего характера.