Інноваційні пропозиції для впровадження комплексних дієтичних добавок при цукровому діабеті та хелікобактеріозі шлунка - Крисюк, І.П.; Гудкова, О.О.; Шандренко, С.Г. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Захворювання на цукровий діабет та патології шлунково-кишкового тракту є одними з найбільш поширених захворювань сучасного суспільства. В Україні зростає кількість хворих на діабет, а захворювання шлунково-кишкового тракту, ініційовані Helicobacter pylori, мають стрімку динаміку зростання через побутовий характер розповсюдження бактерії.
Проблематика. В Інституті біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України на основі результатів фундаментальних досліджень розроблено дієтичні добавки для профілактики та зменшення негативних наслідків цукрового діабету
(«Комплексна дієтична добавка при гіперкарбонільному стані») та патології шлунково-кишкового тракту («Комплексна дієтична добавка при хелікобактеріозі»).
Мета. Оцінити ефективність застосування розроблених дієтичних добавок.
Матеріали й методи. Ефективність розроблених харчових добавок підтверджено дослідами in vivo. Cтупінь
інфікованості H. рylori визначали методом неінвазивного прямого уреазного тесту за допомогою апарату «Гелікотестер».
Результати. Показано високу ефективність розроблених комплексних добавок, оскільки при вживанні дієтичної
добавки за цукрового діабету зменшувався вміст токсичних складових (зниження загальної кількості альдегідів, карбонільних груп протеїнів, постсинтетичних модифікацій протеїнів), що, відповідно, гальмує розвиток ускладнень цієї
патології, а вживання дієтичної добавки при хелікобактеріозі призводить до зниження рівня інфікованості шлунка
бактерією Helicobacter pylori, що сприяє профілактиці низки захворювань шлунково-кишкового тракту. Висновки. Розроблені дієтичні добавки містять дешеві та стійкі до зберігання компоненти, дозволяють ефективно зменшити вміст токсичних складових за цукрового діабету та прояви окремих захворювань шлунково-кишкового тракту, покращити функціонування організму, підтримати його працездатність і загальний стан здоров’я. Автори шукають зацікавлених осіб для співпраці з питань впровадження у виробництво розроблених дієтичних добавок. Introduction. Diabetes mellitus and gastrointestinal tract pathology are among the most common pathology of modern
society. In Ukraine, the number of patients with all types of diabetes increases, with gastrointestinal tract diseases caused by
Helicobacter pylori showing intensive upward dynamics because of transmission in domestic conditions.
Problems. Therefore, two dietary supplements for the prevention and mitigation of diabetes mellitus and stomach helicobacteriosis
have been developed on the basis of fundamental research conducted in the Palladin Institute of Biochemistry
of the NAS of Ukraine.
Purpose. To evaluate the effectiveness of these dietary supplements.
Materials and Methods. The effectiveness of developed nutritional supplements has been confirmed by in vivo experiments.
The degree of H. рylori infection ingress has been determined by non-invasive direct urease test using Helicotester
device.
Results. The results have shown a high efficacy of the developed dietary supplements. Thus, the dietary supplement for
diabetes reduces the content of toxic components, such as total amount of aldehydes, carbonyl groups and postsynthetic
modification of proteins, which can suppress development of diabetes complications. The dietary supplement for helicobacteriosis
has been proved to enable reducing the degree of H. pylori infection ingress in stomach, which can effectively prevent
the development of gastrointestinal tract diseases.
Conclusions. The developed dietary supplements contain cheap and stable long-storable components, enable to effectively
reduce the content of toxic components in the patients with diabetes and manifestations of certain gastrointestinal
tract diseases, to improve the functioning of the body, and to maintain its working capacity and health.
The authors are looking for investors to application of these dietary supplements to production. Введение. Заболевание сахарным диабетом и патологии желудочно-кишечного тракта являются одними из наиболее распространенных заболеваний современного общества. В Украине постоянно растет количество больных диабетом, а заболевания желудочно-кишечного тракта, инициированные инфицированностью Helicobacter pylori, имеют
динамику стремительного роста в связи с бытовым характером распространения бактерии.
Проблематика. В Институте биохимии им. А.В.Палладина НАН Украины на основании полученых результатов
фундаментальных исследований разработаны диетические добавки для профилактики и уменьшения негативных
последствий диабета («Комплексная диетическая добавка при гиперкарбонильном состоянии») и патологии желудочно-кишечного тракта («Комплексная диетическая добавка при хеликобактериозе»).
Цель. Оценить эффективность применения разработаных диетических добавок.
Материалы и методы. Эффективность розработаных пищевых добавок подтверждено опытами in vivo. Cтепень
инфицированости H. рylori определяли методом неинвазивного прямого уреазного теста при помощи аппарата «Геликотестер».
Результаты. Показано высокую эффективность разработанных комплексных добавок, поскольку при употреблении диетической добавки при диабете уменьшалось содержание токсических составляющих (снижение количества альдегидов, карбонильных групп протеинов, постсинтетических модификаций протеинов), что тормозит развитие
осложнений этой патологии, а диетическая добавка при хеликобактериозе способна понижать уровень инфицированности желудка бактерией Helicobacter pylori, что способствует профилактике ряда заболеваний желудочно-кишечного тракта.
Выводы. Разработанные диетические добавки содержат дешевые и стойкие к хранению компоненты, позволяют
эффективно уменьшить содержание токсических составляющих при сахарном диабете и проявления отдельных заболеваний желудочно-кишечного тракта, улучшить функционирование организма, поддержать его работоспособность и общее состояние здоровья.
Авторы ищут заинтересованных лиц для сотрудничества по вопросам внедрения в производство своих разработок.