Експериментальне обгрунтування формування інвагінаційних компресійних міжкишкових анастомозів - Мельник, В.М.; Половніков, І.І.; Пойда, О.І.; Шепетько, Є.М. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Сучасні циркулярні зшиваючі апарати не вирішують проблему зшивання відрізків кишкового каналу різного діаметру. Невідповідність діаметру відрізків при формуванні анастомозів призводить до деформації ділянки з’єднання, порушує перебіг процесів загоєння, що обумовлює часте виникнення ускладнень. Отже, проблема
з’єднання відрізків кишкового каналу різного діаметру за допомогою технічних пристроїв достатньо актуальна й
потребує свого вирішення.
Проблематика. Розробка та апробація на експериментальних тваринах технічного пристрою для формування анатомічно і функціонально обгрунтованих інвагінаційних анастомозів між відрізками кишкового каналу різного діаметру.
Мета. Експериментальне вдосконалення техніки формування інвагінаційних анастомозів між відрізками кишкового каналу різного діаметру з використанням розробленого технічного пристрою нового типу.
Матеріали й методи. Розроблено апарат нового типу для формування інвагінаційних компресійних анастомозів між відрізками кишкового каналу різного діаметру. В умовах експерименту на тваринах з використанням зазначеного апарату відпрацьовано способи найбільш технічно складних тонко-ободовокишкового, ілеоректального та колоректального анастомозів.
Результати. Показано неускладнений, більш фізіологічний перебіг процесів загоєння міжкишкових анастомозів
та доцільність використання розробленого апарату в умовах клінічної практики.
Висновки. Метод компресійного з’єднання достатньо ефективний при формуванні міжкишкових анастомозів
оскільки забезпечує фізіологічність перебігу репаративних процесів. Дослідження міжкишкових інвагінаційних
компресійних анастомозів зформованих в умовах експерименту між відрізками кишкового каналу різного діаметру за допомогою розробленого апарата вказує на достатню анатомічну та функціональну їх обґрунтованість та доцільність використання його в клінічній практиці. Introduction. Modern circular staplers do not solve the problem of size-mismatched anastomosis. This mismatch leads
to deformation of the anastomosis and disrupts healing processes, which often entails complications. Therefore, the problem
of stapling size-mismatched anastomosis is actual and needs to be solved.
Problem Statement. Development and testing of device that forms anatomical and functional justified invaginative
anastomosis of mismatched intestines offcuts on experimental animals.
Purpose. Experimental improvement of the technique for invaginative anastomosis of mismatched intestines offcuts
modeling using a new device designed by the authors.
Materials and Methods. New device for invaginative compressive intestinal anastomosis modeling of mismatched intestines
offcuts has been designed. In experiment conditions, methods for the most complicated ileocolic, ileorectal, colorectal
anastomoses have been tested out on animals using the new designed device.
Results. Uncomplicated more physiologic healing process of the intestinal anastomosis and advisability of using the
new designed device in clinics have been shown.
Conclusions. Compressive junction method is sufficient for intestinal anastomosis formation, because it provides physiologic
process of reparation. The study of invaginative compressive intestinal anastomosis formed in experiment conditions
between mismatched intestinal offcuts using the new designed device has shown its anatomical and physiological usability
and applicability in clinical practice. Введение. Современные циркулярные сшивающие аппараты не решают проблему сшивания отрезков кишечного канала разного диаметра. Несоответствие диаметра отрезков при формировании анастомозов приводит к деформации области соединения, нарушает процессы сращивания, что способствует частому возникновению осложнений.
Поэтому проблема соединения отрезков кишечного канала разного диаметра с помощью технических устройств достаточно актуальна и требует своего решения.
Проблематика. Разработка и апробация на экспериментальных животных технического устройства для формирования анатомически и функционально обоснованных инвагинационных анастомозов между отрезками кишечного
канала разного диаметра.
Цель. Совершенствование техники формирования инвагинационных анастомозов между отрезками кишечного канала разного диаметра с использованием разработанного технического устройства нового типа.
Материалы и методы. Разработан аппарат нового типа для формирования инвагинационных компрессионных
анастомозов между отрезками кишечного канала разного диаметра. В условиях эксперимента на животных с использованием указанного аппарата отработанны способы наиболее технически сложных тонко-ободочнокишечного,
илеоректального и колоректального анастомозов.
Результаты. Показано неосложненное, более физиологическое течение процессов заживления межкишечных
анастомозов и целесообразность использования разработанного аппарата в условиях клинической практики.
Выводы. Метод компрессионного соединения достаточно эффективен при формировании межкишечных анастомозов поскольку обеспечивает физиологичность течения репаративных процессов. Исследование инвагинационных компрессионных анастомозов, сформированных в условиях эксперимента между отрезками кишечного канала разного диаметра с помощью разработанного аппарата, указывает на достаточную анатомическую и функциональную их обоснованность и целесообразность его использования в клинической практике.