Взаимосвязь уровня интерлейкина-22 с развитием ожирения у пациентов с гипертонической болезнью - Кисиленко, Е.В. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Рассмотрена зависимость антропометрических и гемодинамических показателей от уровня интерлейкина-22 в сыворотке крови у больных с гипертонической болезнью. Выявлено достоверное увеличение значений гемодинамических показателей соответственно повышению уровня интерлейкина-22, что может свидетельствовать о наличии у цитокина прогипертензивного эффекта. Также отмечено, что пациенты с наивысшим содержанием интерлейкина-22 в сыворотке крови характеризуются достоверно высшими антропометрическими показателями. Розглянуто залежність антропометричних та гемодинамічних показників від рівня інтерлейкіну-22 у сироватці крові у хворих на гіпертонічну хворобу. Встановлено достовірне збільшення значень гемодинамічних показників відповідно до підвищення рівня інтерлейкіну-22, що може свідчити про наявність у цитокіну прогіпертензивного ефекту. Також відзначено, що пацієнти з найвищим вмістом інтерлейкіну-22 у сироватці крові характеризуються достовірно вищими антропометричними показниками. The relation of the anthropometric and hemodynamic indices to interleukin-22 serum level in patients with essential hypertension was studied. A significant increase in the hemodynamic parameters values in relation to the increase of interleukin-22 may indicate prohypertensive effect of cytokine. It was also revealed that the patients with the highest levels of serum interleukin-22 were characterized by significantly higher anthropometric indices.