Прогнозування операційно-анестезіологічного ризику у баріатричній хірургії за шкалою P-POSSUM - Тодуров, І.М.; Перехрестенко, О.В.; Калашніков, О.О.; Косюхно, С.В.; Плегуца, О.І. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Проаналізовано результати хірургічного лікування пацієнтів із морбідним ожирінням, яким було виконано рукавну резекцію шлунка або біліопанкреатичне шунтування у модифікації Hess — Marceau. Для прогнозування операційно-анестезіологічного ризику у цих хворих застосовано шкалу P-POSSUM. Результати дослідження засвідчили, що її використання у баріатричній хірургії приводить до суттєвої переоцінки ризику ускладнень та летальності у ранньому післяопераційному періоді. Проанализированы результаты хирургического лечения пациентов с морбидным ожирением, которым была выполнена рукавная резекция желудка или билиопанкреатическое шунтирование в модификации Hess — Marceau. Для прогнозирования операционно-анестезиологического риска у этих больных использована шкала P-POSSUM. Результаты исследования показали, что ее применение в бариатрической хирургии приводит к существенной переоценки риска осложнений и летальности в раннем послеоперационном периоде. The results of surgical treatment of the patients with morbid obesity who underwent sleeve-gastrectomy or biliopancreatic diversion in Hess — Marceau modification were analyzed. P-POSSUM scale was applied for prognosis operative and anesthesiological risk in these patients. The results of the study showed that the use of P-POSSUM in bariatric surgery leads to a significant overestimation of the risk of early postoperative morbidity and mortality.