Профилактика парезов кишечника после операций на толстой кишке - Бойко, В.В.; Лыхман, В.Н.; Шевченко, А.Н.; Ткач, С.В.; Волченко, И.В.; Кулик, И.А. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Проанализированы результаты лечения 107 пациентов, перенесших обструктивные и реконструктивно-восстановительные операции на толстой кишке. Предложена программа профилактики и лечения послеоперационного пареза кишечника, выполнение которой способствует раннему восстановлению функций желудочно-кишечного тракта и предупреждает развитие осложнений. Проаналізовано результати лікування 107 пацієнтів, які перенесли обструктивні та реконструктивно-відновлювальні операції на товстій кишці. Запропоновано програму профілактики й лікування післяопераційного парезу кишечника, виконання якої сприяє ранньому відновленню функцій шлунково-кишкового тракту і запобігає ускладненням. The results of treatment of 107 patients undergoing obstructive and reconstructive surgery on the colon were analyzed. A program for prevention and treatment of postoperative intestinal paresis promoting early recovery of the gastrointestinal tract and preventing development of complications was suggested.