Роль тиреоидных гормонов в функционировании репродуктивной системы женщин - Щербаков, А.Ю.; Меликова, Т.А.; Шаповал, Д.Н. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Обзор специализированной научной литературы о взаимосвязи дисфункции щитовидной железы и работы репродуктивной системы позволил получить данные, на основании которых сделан вывод о том, что нарушения в гипоталамо-гипофизарно-тиреоидной системе оказывают существенное влияние на репродуктивную функцию женщин и нередко являются сопутствующей патологией основных причин женского бесплодия, а также могут приводить к прерыванию беременности на ранних сроках гестации. Подчеркнута целесообразность включения оценки функции щитовидной железы в алгоритм обследования беременных и женщин с бесплодием. Огляд спеціалізованої наукової літератури про взаємозв’язок дисфункції щитоподібної залози та роботи репродуктивної системи дав змогу отримати дані, на основі яких зроблено висновок про те, що порушення в гіпоталамо-гіпофізарно-тиреоїдній системі істотно впливають на репродуктивну функцію жінок й часто є супровідною патологією головних причин жіночого безпліддя, а також можуть призводити до переривання вагітності на ранніх термінах гестації. Підкреслено доцільність включення оцінки функції щитоподібної залози в алгоритм обстеження вагітних і жінок із безпліддям. The analysis of specialized scientific literature on the relation of thyroid dysfunction and reproductive system functioning allowed to obtain the findings suggesting that disorders in the hypothalamic-pituitary-thyroid system significantly affect the reproductive function in women and are frequently an accompanying pathology of the underlying causes of female infertility, and can lead to early abortion. It is emphasized that evaluation of thyroid function should be included in the examination algorithm of pregnant women, as well as women with infertility.