Клинико-патогенетическая роль эндотелиопротекции при лечении травматической болезни у пациентов с повышенным индексом массы тела - Кучерявченко, В.В. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Исследованы эффективность лечения критического состояния у пациентов с повышенным индексом массы тела и улучшение качества их жизни после выписки из стационара на примере травматической болезни при политравме путем дифференцированного подхода к выбору комплекса интенсивной терапии. Выявлено, что для поддержания функций эндотелия на активном уровне и замедления реализации апоптотического каскада необходимо применение ступенчатого подхода в виде назначения эндотелиопротекторов при переводе больного из отделения интенсивной терапии на протяжении года после получения травмы. Досліджено ефективність лікування критичного стану у пацієнтів із підвищеним індексом маси тіла і поліпшення якості їхнього життя після виписки зі стаціонару на прикладі травматичної хвороби при політравмі шляхом диференційованого підходу до вибору комплексу інтенсивної терапії. Виявлено, що для підтримки функцій ендотелію на активному рівні й уповільнення реалізації апоптотичного каскаду необхідним є застосування ступеневого підходу у вигляді призначення ендотеліопротекторів при переведенні хворого з відділення інтенсивної терапії упродовж року після отримання травми. The effectiveness of critical state treatment in patients with elevated body mass index and improvement of their quality of life after the discharge from the hospital was investigated by the example of traumatic disease in multiple trauma by differentiating the choice of intensive care complex. It was revealed that in order to maintain endothelial functions at the active level and decelerate realization of the apoptotic cascade, it was necessary to use a stepwise approach in the form of endothelioprotective agents when transferring the patient from the intensive care unit for a year after the injury.