Структурно-функціональні зміни міокарда у пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою - Капустник, В.А.; Мельник, О.Г.; Меленевич, А.Я.; Саніна, К.І. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
На підставі структурно-функціональної оцінки міокарда виявлено, що прогностично несприятливі типи геометрії лівого шлуночка та ознаки хронічного легеневого серця частіше трапляються у хворих із поєднанням хронічного обструктивного захворювання легень та гіпертонічної хвороби. Це вказує на поглиблення процесів ремоделювання лівих і правих відділів серця та асоційовано із вищим ризиком кардіоваскулярних ускладнень. На основании структурно-функциональной оценки миокарда выявлено, что прогностически неблагоприятные типы геометрии левого желудочка и признаки хронического легочного сердца чаще встречаются у больных с сочетанием хронического обструктивного заболевания легких и гипертонической болезни. Это указывает на углубление процессов ремоделирования левых и правых отделов сердца и ассоциировано с более высоким риском кардиоваскулярных осложнений. Based on the structural and functional evaluation of the myocardium, it was revealed that prognostically unfavorable types of left ventricle geometry and signs of chronic cor pulmonale are more common in patients with a combination of chronic obstructive pulmonary disease and hypertension. This indicates extension of the processes of remodeling of the left and right parts of the heart and is associated with a high risk of cardiovascular complications.