Современные аспекты диагностики и оперативного лечения экссудативных перикардитов - Писклова, Ю.В. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Представлен обзор литературы, посвященной современным подходам к диагностике, этиологическому поиску и тактике оперативных вмешательств при экссудативных перикардитах различной этиологии. Подчеркнуто значение дифференцированного подхода к выбору оптимальной хирургической тактики с учетом причины заболевания, состояния пациента и наличия сопутствующих нарушений. Подано огляд літератури, присвяченої сучасним підходам до діагностики, етіологічного пошуку й тактики оперативних втручань при ексудативних перикардитах різної етіології. Підкреслено значення диференційованого підходу до вибору оптимальної хірургічної тактики з урахуванням причини захворювання, стану пацієнта і наявності супровідних порушень. The literature review devoted to modern approaches to diagnosis, etiology, and tactics of surgical treatment of pericardial effusion of various etiology. Importance of differentiated approach to the choice of optimal surgical tactic depending on the cause of the disease, the patient’s condition and comorbidities is emphasized.