Сучасний погляд на проблемні аспекти відкритої артеріальної протоки у дітей (огляд літератури) - Кулікова, Д.О. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Огляд літератури присвячено одному з актуальних напрямків сучасної хірургії — проблемі відкритої артеріальної протоки (ВАП) у дітей різних вікових груп. Це одна з найпоширеніших вроджених вад серцево-судинної системи, яка може траплятися як в ізольованому вигляді, так і в поєднанні з іншими вадами серця і судин. Подано існуючу термінологію, класифікацію, діагностичні критерії гемодинамічно значущої ВАП, докладно описано її ехокардіографічні ознаки. Висвітлено сучасні підходи до лікування ВАП у дітей, що включають консервативні та хірургічні методи. Обзор литературы посвящен одному из актуальных направлений современной хирургии — проблеме открытого артериального протока (ОАП) у детей разных возрастных групп. Это один из самых распространенных врожденных пороков сердечно-сосудистой системы, который может встречаться как в изолированном виде, так и в сочетании с другими пороками сердца и сосудов. Представлены существующая терминология, классификация, диагностические критерии гемодинамически значимой ОАП, подробно описаны ее эхокардиографические признаки. Освещены современные подходы к лечению ОАП у детей, включающие консервативные и хирургические методы. The literature review is devoted to one of the most important directions of modern surgery — the problem of patent arterial duct in children of different age groups. This is one of the most common congenital malformations of the cardiovascular system, which can occur both as an isolated disease, and as combination with other heart and vessel defects. The existing terminology, classification, diagnostic criteria of hemodynamically significant pathology are presented. Echocardiographic diagnostic criteria are described in detail. The modern approaches to treatment of patent arterial duct, including conservative and surgical methods are elucidated.