Загальноклінічні, біохімічні показники та рівень гормонів периферичної крові жінок в умовах синдрому гіперстимуляції яєчників - Авраменко, Н.В.; Кабаченко, О.В.; Барковський, Д.Є.; Копійка, В.В. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Проаналізовано дані загальноклінічних, біохімічних, гормональних показників крові, ультрасонографії у жінок, які перебувають на програмі екстракорпорального запліднення за коротким протоколом. Установлено, що у жінок із ризиком розвитку синдрому гіперстимуляції яєчників спостерігається достовірне збільшення вмісту лейкоцитів за рахунок сегментоядерних нейтрофілів та моноцитів, удвічі — прогестерону та естрадіолу. Підкреслено доцільність визначення таких показників для своєчасної корекції програми стимуляції овуляції і комплексної профілактики розвитку зазначеного синдрому. Проанализированы данные общеклинических, биохимических, гормональных показателей крови, ультрасонографии у женщин, находящихся на программе экстракорпорального оплодотворения по короткому протоколу. Установлено, что у женщин с риском развития синдрома гиперстимуляции яичников наблюдается достоверное увеличение содержания лейкоцитов за счет сегментоядерных нейтрофилов и моноцитов, вдвое — прогестерона и эстрадиола. Подчеркнута целесообразность определения таких показателей для своевременной коррекции программы стимуляции овуляции и комплексной профилактики развития указаного синдрома. The data of clinical, biochemical, hormonal indices of the blood and ultrasonography of women in a short protocol IVF program were analyzed. The persons with a risk of ovarian hyperstimulation syndrome were determined to demonstrate increase of leucocyte content due to segmentonuclear neutrophils and monocytes; two-fold increase of progesterone and estradiol content. The expedience of determining these indices for timely correction of ovulation stimulation program and complex prevention of the above syndrome was emphasized.