Морфофункціональний стан гіалінового хряща при виконанні репаративних методик лікування локальних хрящових дефектів колінного суглоба - Літовченко, А.В.; Рубан, Л.А.; Мірошниченко, О.В. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
На підставі відмінностей морфофункціонального стану гіалінового хряща обґрунтовано доцільну хірургічну репаративну методику лікування локальних дефектів хряща колінного суглоба. Репаративна хірургічна методика глибокої тунелізації до кістковомозкової порожнини має регенераторні переваги над репаративними методиками — мікрофрактуризацією та субхондральною тунелізацією. Артроскопічна глибока тунелізація при локальних хрящових дефектах є патогенетично пріоритетною. На основе различий морфофункционального состояния гиалинового хряща обоснована хирургическая репаративная методика лечения локальных дефектов хряща коленного сустава. Репаративная хирургическая методика глубокой туннелизации до костномозговой полости имеет регенераторные преимущества перед репаративными методиками — микрофрактуризацией и субхондральной туннелизацией. Артроскопическая глубокая туннелизация при локальных хрящевых дефектах патогенетически приоритетна. Based on the differences in the morphofunctional state of the hyaline cartilage, a surgical reparative technique for treatment of local knee joint cartilage defects was substantiated. The reparative surgical technique of deep tunneling to the bone marrow cavity has regenerative advantages over reparative methods by microfracturing and subchondral tunneling. Arthroscopic deep tunneling of local cartilage defects has pathogenetic priority.