Результати хірургічного лікування хворих із ішемічною формою синдрому діабетичної стопи та ураженням артерій підколінно-гомілкового сегмента - Діденко, С.М.; Бойко, В.В.; Іванова, Ю.В.; Гупало, Ю.М.; Швед, О.Є.; Шаповалов, Д.Ю. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Подано результати хірургічного лікування хворих на цукровий діабет, ускладнений ішемічною формою синдрому діабетичної стопи з ураженням артерій нижніх кінцівок. Стенотично-оклюзійне ураження артерій підколінно-гомілкового сегмента суттєво погіршує кровопостачання стопи та перспективу загоєння ішемічних виразково-некротичних уражень. Зазначено, що ендоваскулярні методи хірургічного лікування при цій патології доцільно застосовувати у пацієнтів похилого та старечого віку з важким коморбідним фоном. Представлены результаты хирургического лечения больных сахарным диабетом, осложненным ишемической формой синдрома диабетической стопы с поражением артерий нижних конечностей. Стенотично-окклюзионные поражения артерий подколенно-берцового сегмента существенно ухудшают кровоснабжение стопы и перспективу заживления ишемических язвенно-некротических поражений. Отмечено, что эндоваскулярные методы хирургического лечения при этой патологии целесообразно применять у пациентов пожилого и старческого возраста с тяжелым коморбидным фоном. The authors report the results of surgical treatment of patients with diabetes mellitus complicated by an ischemic form of diabetic foot syndrome with a lesion of the arteries of the lower extremities. Stenotic-occlusive lesions of the arteries of the popliteal segment significantly aggravate the blood supply of the foot and the prospect of healing of ischemic ulcerative-necrotic lesions. It is noted that endovascular methods of surgical treatment in this pathology should be used in elderly and old patients.