Нова версія про причини фігурування І. Мазепи у судовій справі про зраду О. Загоровською свого чоловіка - Павленко, С. (Сiверянський лiтопис, 2019)
Гетьмана Івана Мазепу добре знають в Європі та на інших континентах завдяки
творам відомих письменників, художників. Їх привабив любовний сюжет часів його
молодості, невдачі, падіння та злети володаря булави. Автор, вивчаючи реалії 1660-их
років, дійшов висновку, що, швидше за все, тридцятирічний Мазепа був посередником
у стосунках свого спонсора, білоцерківського старости князя Дмитра Вишневецького
із заміжнею Оленою Загоровською. Вона не могла розлучитися з нелюбим чоловіком,
бо католикам заборонялося це робити. Мазепа возив їй дорогоцінні подарунки не від
себе, а від відомого у Польщі магната. Після навчання у Європі за спонсорські кошти
він не міг мати стільки золота та срібла, аби задобрювати ним улюблену жінку та її
слуг. Однак поширена про нього мемуаристом Яном Пасеком вигадка зіграла загалом
позитивну роль у поширенні відомостей про складну долю українського правителя.
Вона додала його біографії інтриги, неординарності. Тому не випадково він став героєм
багатьох поем, п'єс, романів. Hetman Ivan Mazepa is well known in Europe and other continents thanks to the works
of famous writers and artists. They were attracted by the love story of his youth, the failures,
the downs and the ups of the maceholder. The author, studying the realities of the 1660s, came
to the conclusion that, most probably, thirty-three-year-old Mazepa was an intermediary in
the relations of his sponsor, the starosta (community elder) of Bila Tserkva, prince Dmytro
Vyshnevetskyi, with the married Olena Zahorovska.
She could not divorce her unloved husband because Catholics were forbidden to do so.
Mazepa used to bring her precious gifts not from himself but from a magnate, famous in
Poland. After studying in Europe for sponsor money, he could not have so much gold and silver
as to try to gain favor of his beloved woman and her servants. However, the fiction, diffused
by memoirist Jan Pasek, played a generally positive role in spreading information about the
difficult fate of the Ukrainian ruler. It added intrigue, uniqueness to his biography. Therefore,
it stands to reason that he became the hero of many poems, plays, novels.