Современные данные об оптиконевромиелите, или болезни Девика - Яворская, В.А.; Гребенюк, А.В.; Северин, Ю.В. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Приведены современные данные об этиологии, патогенезе, патоморфологии, клиническом течении, диагностической и лечебной тактике оптиконевромиелита, который представляет собой аутоиммунное демиелинизирующее заболевание с наличием аутоантител к белку водных каналов астроцитов — аквапорину-4. Заболевание характеризуется рецидивирующими эпизодами неврита зрительного нерва и поперечным миелитом, приводящими к тяжелой инвалидизации пациентов. Наведено сучасні дані про етіологію, патогенез, патоморфологію, клінічний перебіг, діагностичну та лікувальну тактику оптиконевромієліту, який є аутоімунним демієлінізуючим захворюванням із наявністю аутоантитіл до білка водних каналів астроцитів — аквапорину-4. Захворювання характеризується рецидивуючими епізодами невриту зорового нерву та поперечним мієлітом, що призводять до тяжкої інвалідизації пацієнтів. This work presents modern data on etiology, pathogenesis, pathomorphology, clinical course, diagnostic and therapeutic tactics of neuromyelitis optica, which is an autoimmune demyelinating disease with the presence of autoantibodies to the protein of water channels of astrocytes — aquaphorine-4. The disease is characterized by recurrent episodes of neuritis of the optic nerve and transverse myelitis, which leads to severe disability of the patients.