Ефективність антигіпертензивної терапії при коморбідності гіпертонічної хвороби та ожиріння залежно від фізичної активності пацієнтів - Псарьова, В.Г.; Кириченко, Н.М.; Кочуєва, М.М.; Рогожин, А.В. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2019)
Подано результати дослідження ефективності антигіпертензивної терапії при коморбідності гіпертонічної хвороби й ожиріння залежно від фізичної активності пацієнтів. Установлено, що у складі комплексного 6−місячного лікування гіпертензивних пацієнтів з ожирінням фізична активність позитивно впливала на динаміку показників серцево−судинного ремоделювання, антропометричних і біохімічних даних. Представлены результаты исследования эффективности антигипертензивной терапии при коморбидности гипертонической болезни и ожирения в зависимости от физической активности пациентов. Установлено, что в составе комплексного 6−месячного лечения гипертензивных пациентов с ожирением физическая активность позитивно влияла на динамику показателей сердечно−сосудистого ремоделирования, антропометрических и биохимических данных. The results on effectiveness of antihypertensive therapy in comorbidity of arterial hypertension and obesity, depending on the patients physical activity have been presented. It has been found that physical activity as a component of the combined 6−month treatment of hypertensive patients with obesity influenced the dynamics of cardiovascular remodelling, anthropometric and biochemical indices.