Взаимосвязь метаболизма злокачественной опухоли и организма−опухоленосителя - Поповская, Т.Н.; Красносельский, Н.В.; Свинаренко, А.В. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2019)
Представлен современный взгляд на метаболические взаимоотношения злокачественной опухоли и организма−опухоленосителя. Показано, что, поскольку у онкологических больных нарушения метаболизма связаны с перепрограммированием энергетического обмена в пользу злокачественной опухоли, то активно обсуждается разработка путей блокирования источников энергии и пластического материала для поступления в раковую клетку с целью повышения эффективности лечения. Подано сучасний погляд на метаболічні взаємовідносини злоякісної пухлини та організму−пухлиноносія. Показано, що, оскільки в онкологічних хворих порушення метаболізму пов’язані з перепрограмуванням енергетичного обміну на користь злоякісної пухлини, то активно обговорюється розробка шляхів блокування джерел енегії та пластичного матеріалу для надходження до ракової клітини з метою підвищення ефективності лікування. The modern view on metabolic relationship between the malignant tumour and its carrier has been presented. It is shown that, as the cancer patients have metabolic disorders related to the reprogramming of energy metabolism in favour of a malignant tumour, the development of the ways to block this energy sources and plastic material to enter a cancer cell is being actively discussed to improve the treatment efficiency.