Імунний статус дітей, хворих на секреторний середній отит, які були інфіковані вірусом Епштейна − Барр - Гарюк, Г.І.; Кулікова, О.О.; Чумакова, А.В.; Лозова, Ю.В. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2019)
Подано результати обстеження дітей, хворих на рецидивуючий секреторний середній отит. Усім пацієнтам проведено дослідження на інфікованість вірусом Епштейна − Барр. В інфікованих дітей було виявлено зниження показників клітковинної ланки імунітету, що призводило до виникнення рецидивів. Зазначено, що антигерпетичне й імуномодулююче лікування дає змогу знизити ризик рецидивів отиту у цих хворих. Представлены результаты обследования детей, больных рецидивирующим секреторным средним отитом. Всем пациентам проведено исследование на инфицированность вирусом Эпштейна − Барр. У инфицированных детей выявлено снижение показателей клеточного звена иммунитета, что приводило к возникновению рецидивов. Указано, что антигерпетическое и иммуномодулирующее лечение позволяет снизить риск рецидивов отита у этих больных. The results of the examination of children with recurrent secretory otitis media have been presented. All the patients were tested for Epstein − Barr virus infection. Infected children had a reduced cell immunity, which resulted in relapses. It has been stated that antihypertensive and immune modulatory treatment can reduce the risk of otitis relapse in these patients.