О времени основания и архитектурной среде раннего Пантикапея по материалам новейших раскопок - Толстиков, В.П. (Археологія і давня історія України, 2015)
Приводятся результаты новейших археологических исследований Пантикапея. Получены
убедительные свидетельства о датировке древнейших слоев памятника. Уточняется в сторону
удревнения время основания столицы Боспорского государства. Наводяться попередні підсумки досліджень
Боспорської (Пантикапейської) експедиції ДМІМ
ім. О.С. Пушкіна двох польових сезонів. Вперше в
історії дослідження Пантикапею виявлено добре
збережені залишки монументальних наземних
споруд (оборонної стіни та прибудованого до неї будинку) найдавнішого періоду існування міста. Будинок був прямокутним у плані і був орієнтований
за сторонами світу. Загальна площа його єдиного
приміщення 19,2 м2 Припускається, що захисна
стіна та будинок були зведені десь на початку
VI ст. до н.е. та зруйновані через 20 років через події військового характеру, які супроводжувались
сильною пожежею. Стосовно «землянок», які розташовані за межами ранньої фортеці, то вони могли
бути побудованими для проведення сільськогосподарських чи ремісничих робіт на короткий час і
були залишені мешканцями під час військової загрози. In the article are presented preliminary results of
two field seasons of Bosporan (Panticapaeum) expedition
of the State Museum of Fine Arts of O.S. Pushkin.
For the first time in the history of research of
Panticapaeum were found well-preserved monumental
remains of terrestrial plants (defensive wall and
attached building) of ancient period of the city. The
house was rectangular and was focused on parts of
the world. The total area of its single room is 19.2 m2.
It is assumed that the defensive wall and building
were built in the early VI c. BC and destroyed after 20
years, because of military events, accompanied by a
strong fire. Regarding “dugouts”, which are located
outside early fortress, they could be built for agricultural
or handicraft works for a short time and were
left by residents during a military threat.