Центральное помещение 4 ранней цитадели городища Артезиан в Крымском Приазовье - Винокуров, Н.И. (Археологія і давня історія України, 2015)
Публикуются результаты раскопок центрального помещения 4 ранней цитадели городища
Артезиан, сгоревшей в начальный этап боспоро-римской войны в 44/45-49 гг. Обилие редчайших
артефактов, среди которых десятки фрагментированных терракотовых фигурок, тысячи
монет, остатки оружия, украшений, бытовой
утвари и различных сакральных предметов, делает этот памятник эталонным для всего Северного Причерноморья, поскольку дает «узкую»
дату, привязанную к важным событиям не только боспорской, но и средиземноморской истории,
Данная публикация посвящена материалам раскопок центрального помещения №4 цитадели. На городищі «Артезіан», одній з боспорських
фортець Кримського Приазов`я з складним плануванням різночасових житлових кварталів і оборонних споруд більше ніж десять років досліджується
унікальний шар пожежі середини першого століття нашої ери. Багато знахідок із шару артезіанської
пожежі є хронологічними індикаторами для пам`яток середини першого століття нашої ери, в першу
чергу, з скарбів-жертвоприношень і шару гомогенної пожежі. Найважливішим хронологічним індикатором з шару пожежі є нумізматичні знахідки.
Вони відкриті у всіх нашаруваннях, пов`язаних з
часом побутування, загибелі та перебудови ранньої
цитаделі. У цитаделі знаходились десять прямокутних приміщень, що загинули підчас ворожого
штурму. Усі захисники фортеці, прибічники царя
Мітридата VIII, який був повалений узурпатором
Котісом за допомогою римського війська, загинули. Шар пожежі був насичений великою кількістю
цілих і фрагментованих артефактів, серед яких
зустрічалися і унікальні знахідки, що походили в
основному з скарбів, закопаних мешканцями обложеної цитаделі напередодні катастрофи. On the site Artezian, one of the Bosporan strongholds
of the Crimean Azov Sea coast with difficult
planning residential quarters and defensive structures
of different times, more than ten years is investigated
a unique layer of a fire of mid-first century
AD. Many of the finds from the layer of an artesian
fire are the chronological indicators for sites of middle
of the first century AD, primarily from hoards - sacrifices
of a layer of homogeneous fire. The most important
indicators of chronological layer of fire are
numismatic materials. They are open at all beddings
associated with the time of existence, death and early
reconstruction of the citadel.
Inside the citadel there were ten rectangular
rooms, burnt during an enemy assault, including the
room № 4. All the defenders, the supporters of King
Mithridates VIII, who was deposed by the usurper
Kotis by using Roman troops. were killed. The layer
of fire was filled with many of whole and fragmented
artifacts, among them there were also unique finds,
mostly derived from hoards buried by people under
siege on the eve of the disaster.