Каменное ядро из Крымского Приазовья - Масленников, А.А. (Археологія і давня історія України, 2015)
Публикуется каменное ядро весом 1002 г , найденное на одном из сельских поселений Боспорского
Приазовья. Рассматриваются варианты его попадания в культурный слой памятника. Публікується кам'яне ядро, що було знайдено
на сільському поселенні Крутий Берег у Боспорському Приазов'ї. Відзначено два моменти, що
дозволили автору звернути увагу на цю знахідку
(грубо оброблена не зовсім правильна куля з шерахато-пористою, темно-сірою поверхнею, розміром
9,1 х 9,5 см, скоріше за все – з мшанкового лежалого
вапняку). По перше –вага -1002 г. Такі важкі ядра
могли застосовуватися лише у малих камнеметних
машинах. Однак, факт використання таких машин на далекій околиці античної Ойкумени проблематичний. Другий «момент»- місце знахідки: в
горизонті культурного шару, можливо II ст. до н.е.,
поблизу захисної стіни, всередині поселення. Використання камнеметних машин виключено. Вірогідно, ядро з`явилося на поселенні як камінь, підібраний випадково. Published stone ball, which was found on the Krutoi
Bereg – the rural settlement in Bosporus Sea of
Azov. Core`s weight is 102g. Such heavy core could be
used only in the small machines for throwing cores.
However, the fact of the use of such machines on the
far edge of the greek Oikumena is problematic. Place
of discovery - a horizon of the cultural layer by the
2gd BC, near the defensive wall, inside the settlement.
Probably, the core appeared in the settlement
as a stone, chosen randomly.