Надгробия из Елизаветовского историко-культурного комплекса - Копылов, В.П. (Археологія і давня історія України, 2015)
В работе впервые анализируются все погребальные надгробия, происходящие из Елизаветовского культурно-исторического комплекса и определяется их хронология. Отмечается, что эллинское население проживало в скифском городище и было довольно представительным уже в первой половине IV в. до н.э. У статті вводяться до наукового обігу всі надгробні плити скіфо-античного часу, що походять з Єлизаветівського могильника. Оскільки грецький некрополь був виявлений на дворах мешканців хутора Городища, що лежить на схід від північно-східного кута грецького земляного некрополя, що розкопувався експедицією раніше. Стало ясно, що кам'яні надгробки пов'язані з похованнями еллінів, які мешкали на Єлізаветівському городищі. Всі ці надгробки в результаті їх аналізу відносяться до IV ст. до н.е. Це ж можна сказати і про антропоморфні надгробки, що були знайдені у курганах, розташованих у східній групі курганного могильника і датуються першою половиною IV ст. до н.е. Комплексний аналіз наявних археологічних даних дозволяє з великою часткою вірогідності твердити, що еллінське населення були широко представлене серед мешканців скіфського городища вже у першій половині IV ст.. до н.е. Слід особливо відзначити, що всі надгробки датуються періодом до виникнення Великої грецької колонії, яка була заснована Боспором на місці Єлізаветівського городища. This paper deals with introduction into scientific use of all the gravestones of the Scythian-Antique times coming from Elizavetovskoe grave field. Since a Greek necropolis had been found on the territory of the backyards of the Gorodishe Khutor population, that lies east of the north-east corner of the outer defensive earthworks, it became clear that the gravestones are connected with the burials of the Hellenes that had been living in Elizavetovskoye gorodishe. ll the gravestones under analysis date to the 4th century BC, yet the anthropomorphic ones were found in the burial mounds that are located in the Eastern group of the grave field and date to the first half of this century. Complex analysis of the available archaeological data enables to state with a great deal of certainty that the Hellenistic population was widely represented among the population of the Scythian gorodishe already in the first half of the 4th century BC. It is particularly noted that all the gravestones are dated to the period prior to foundation of the Big Greek Colony that was founded by Bosporus on the place of Elizavetovskoye gorodishe.