Ремесленные вотивы двух зольников поселения Глубокой Пристани - Чехович, А.Г. (Археологія і давня історія України, 2015)
Статья посвящена особому виду вотивных находок ремесленного содержания, которые происходят из насыпей двух эсхар поселения Глубокая
Пристань. Автором сделана попытка интерпритации их в контексте культового назначения этого памятника. Проаналізовано окрему групу археологічного
матеріалу, що походить з культових зольників
Глибокої Пристані, а саме вироби, пов'язані з ремісничою діяльністю населення пам'ятки. Ці матеріали представлені фрагментами посудин, прясла, ткацькі грузила, точильні та розтиральні камені,
знаряддя з кістки, цвяхи та інше. Найбільш масовими знахідками обох насипів є фрагменти амфорної тари, що пов'язано з ритуальними підношеннями вина, оливкової олії та меду. Наявні ремісничі
знаряддя в насипах зольників носили сакральний характер і були залишені на попільному жертовнику в дар богам. In the article the author analyzes a certain group
of archaeological material, originated from the cult
ash-hills of Glubokaya Pristan, namely wares, associated
with handicraft activity of this settlement’s population.
The material is presented by fragments of
vessels, whorls, weaving weights, grinders and millstones,
bone tools, and nails. The mass number of
finds from both embankments are represented by
fragments of amphorae, associated with ritual libations
of wine, olive oil and honey. Availability of
handicraft tools from ash-hill embankments had
sacral character as they were left on the ash-hill altar
as a gift for the gods.