Молога — сакральный центр поздних скифов Буджака - Малюкевич, А.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Впервые публикуется весь комплекс материалов позднескифского святилища I-III вв. н.э. Дается характеристика алтарей, культовых ям и ям
с ритуальными погребениями собак. Проводится сравнительный анализ моложского святилища с подобными комплексами Нижнего Поднепровья,
Крыма и фракийскими памятниками. Дается новая интерпретация ранее исследованным поселениям, которые трактуются как святилища и
включаются в сферу позднескифских древностей. Вперше докладно представлено археологічний комплекс Молога, що датується I-III ст. до н.е.
Наводиться характеристика всіх складових комплексу: невеликого поселення, могильника та власне, святилища, його олтарів, культових ям, ям з ритуальними похованнями собак. Проводиться порівняльний аналіз майже повністю дослідженої пам'ятки з подібними комплексами Нижнього Подніпров`я, Криму, пам'ятками фракійської культурно-історичної спільності. Наводиться короткий опис та характеристика інших пам'яток
цієї групи, які утворюють західний осередок розповсюдження пізньоскіфської культури. For the first time in details is presented archaeological
complex of Mologa that is dated by I-III c. AD.
In the article there are introduced the characteristics
of all the components of the complex: a small settlement,
burial ground, mainly sanctuaries of its altars,
religious pits, and pits with ritual dog`s burial. The
comparative analysis of almost completely explored
monument with similar complexes of Lower Podniprovya,
Crimea, Monuments of the Thracian cultural
and historical community is given. A brief description
and characteristics of other monuments of that group
is given, which form western cell proliferation of late
Scythian culture, which can be called as Budzhak
variant of late Scythian culture.