Нестандартные комплексы в погребальном обряде населения городища Картал раннего железного века - Бруяко, И.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Публикуется серия нетипичных погребальных комплексов раннего железного века, которые
были открыты на городище Картал в низовьях
Дуная. Эта серия дополняет весьма обширный перечень подобных комплексов I тыс.до Р.Х. – первой
пол. I тыс от Р.Х., известных в ареале фракийских племён. Публікація присвячена нестандартним поховальним комплексам раннього залізного віку, відкритим на городище Картал в пониззі Дунаю. По-
дібні комплекси зустрічаються на пам’ятниках
різних епох і в різних регіонах. Мова йде про поховання, які було здійснено із явними відхиленнями
від норм поховальної практики («недбала» поза
похованого, ізольоване розташування поховання,
похоронна конструкція у вигляді звичайної господарської круглої ями).
На городищі Картал такі поховання здійснювалися впродовж тисячоліття, протягом якого тут
мешкали різні групи фракійського населення.
Перша серія таких поховань датується епохою
середнього гальштату. Їх всього три, з яких слід виділити масове (мінімум 10 індивідуумів) поховання №16 в ямі. Судячи за антропологічними даними (табл.) тут знаходилися останки 1 дорослого
чоловіка, 2 дорослих і 1 зрілої жінки, дівчини та 4
(5?) дітей. Друга серія являє горизонт гетської культури IV ст. до Р.Х. і налічує також 3 комплекси.
Третя група датується римським часом і представлена одним комплексом, в якому знаходилися
поховання трьох дітей. Поховання 16 епохи середнього гальштату
може бути похованням жертв воєнного нападу на селище. Інші комплекси з більшою або меншою
часткою ймовірності можна віднести до категорії жертовних (ритуальних). This article is devoted to so called non-typical funerary
complexes, excavated on the hillfort Kartal (Lower Danube). Such complexes are found on the
monuments of different epochs and in different regions.
We are talking about burials committed with
obvious deviations from the norms of burial practices
(“negligent” pose buried and isolated location of burial,
funeral design in shape of regular household pit).
On the hillfort Kartal such burials were practised
during the millennium, during which there dwelt a
different group of Thracian population. The first series
of such burials dated to the Middle Hallstatt period
(VIII- VII cent.BC). Total there are three graves
and especially interesting is collective tomb no.16.
Judge to anthropological data there are 10 persons
here (Tabl.1). The second series represents the horizon of the
Getae culture (IV cent.BC) and has 3 complex.
The third group dates back to the Roman period
and is represented by single complex – pit with burials
of 3 children. Grave no.16 perhaps is the burial of victims of military attack on the site. Other complexes with greater or lesser probability can be considered to sacrificial ritual.